2010. március 11., csütörtök

Tej-és tejtermékek hisztamintartalma

A friss tej, és tejtermékek kevés hisztamint tartalmaznak, ezért fogyasztásra kiválóan alkalmasak. Ezek közé tartoznak: joghurt, tejföl, friss sajtok, friss túró, író.

Kellemetlen tüneteket okoznak, a hosszú érési folyamatnak alávetett sajtfajták (több hét-több hónap). Kemény sajtok, penészes sajtok. Egyes sajtoknál pasztörizált tej helyett nyers tejet használnak, ami magasabb hisztamintartalmat jelenthet ( ementáli, Bergkäse). Nagyon fontos tényező a tárolás higiéniája is. Ezért fordulhat elő, hogy egyes sajtok több, mások kevesebb hisztamint tartalmaznak.

Tejtermékek hisztamintartalma (Táblázat)



Élelmiszer

Hisztamin mg/kg

Maximumérték

Ementáli

<10-500

2500

Bergkäse

<10-1200

Parmezán

<10-580

Zöld-Kékenészes sajt

<10-80

Raclette

<10-150

500

Edámi

<10-60

Cheddar

<10-60

1300

Holland sajt

<10-60

Gouda

<10-200

900

Bierkäse

<10-80

Kvargli

<10-50

390

Camambert, Brie

<10-300

600

Schlosskäse

<10-100

Lágy sajt

<10

Alapvető szabályok, amiket a tejtermékeknél érdemes betartani:
  • Kerüljük a hosszabb érlelési idővel rendelkező sajtok fogyasztását (Ementáli, Parmezán..stb.)
  • Kerüljük az öreg sajtokat, a különösen hosszú érlelési idővel rendelkező sajtokat
  • Nyers tejből készült sajtokat se fogyasszunk.
  • Részesítsük a friss sajtokat előnyben (Mozzarella, túró, kenhető sajtok..)
  • Magas hisztaminérzékenység esetén ezeket is kerüljük
Előkészületben: Húsok, és halak hisztamintartalma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése